21. okt 2019.

DOSIJE „PETNIČKA PEĆINA“

Izveštaj sa konferencije za medije LF VA, održane 23.01.2018. godine sa početkom u 13:00 časova. 

DOSIJE PETNIČKA PEĆINA

Konferenciju je otvorio Ivan Milovanović, aktivista Lokalnog fronta Va, koji je rekao:

„Predstavnici grada Valjeva nisu odgovorili na naša javno postavljena pitanja u vezi javne nabavke br. 12/2017-1, a koja se tiče uređenja prostora ispred Petničke pećine.

Odgovore smo zatražili od grada na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Od grada smo dobili odgovore koji su potvrdili sve naše do sada iznete tvrdnje i sumnje. Došli smo do dokumenata na osnovu kojih nadležni organi policije, tužilaštva i sudstva moraju pokrenuti radnje iz svoje nadležnosti i pronaći odgovorne.“

Potom je dao reč Željku Trifunoviću, aktivisti Lokalnog fronta, koji je prezentovao pitanja i dobijene odgovore:

„Prvo logično pitanje na koje smo zatražili odgovor je bilo da li postoji urbanistički projekat za uređenje prostora ispred Petničke pećine? Dobili smo negativan odgovor. Pitali smo, kad već nema urbanističkog projekta, na osnovu čega je lokalna vlast započela radove? Zanimljivo, grad kaže da ne postoji takav dokument. Na osnovu toga dolazimo do zaključka da se vlast protiv nelegalne gradnje bori nelegalnom gradnjom.

Potom smo pitali da li su radovi izvedeni u skladu sa građevinskom dozvolom, ili drugim aktom, i zatražili kopiju traženih dokumenata? Dobili smo odgovor da građevinska dozvola ne postoji, a nije nam dostavljena ni kopija bilo kojeg drugog dokumenta.

Nakon toga smo zatražili fotokopiju ugovora koji je grad sklopio sa izvođačem radova. Iz ugovora dolazimo do prave i stvarne istine o vrednosti javne nabavke koja iznosi 4.429.593,00 dinara. Dakle, ni dinara manje od onoga što smo tvrdili, nego 0,6 dinara više. Da li će se sada načelnik za infrastrukturu izviniti javnosti što je istu obmanjivao u više navrata i da li će snositi odgovornost za „javno izrečenu reč“, ostaje da vidimo u narednom periodu?

Sledeće logično pitanje bilo je: ko je vršio nadzor i, naravno, tražili smo kopije zapisnika o primopredaji radova? Nadzor je vršio Milan Trifunović, građevinski inženjer u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu, upravo onaj koji je pre nekoliko godina obmanjivao javnost za neke druge radove u Petnici. Na osnovu mišljenja nadzornog organa u vezi viška i manjka radova, saznajemo da je bilo i viška i manjka radova, da je projektna dokumentacija bila neadekvatna, gde se, opet, za neuspeh radova krivi NN lice.

Onda smo, sasvim logično, pitali šta je i koliko plaćeno? Dobili smo fotokopije faktura i izvoda. Ovim dokumentima se naše sumnje potvrđuju. Dakle, počnimo od onoga što je najvidljivije kada dođete na prostor ispred Petničke pećine. To su, svakako, informativne table i pisani sadržaj. Pokazaću vam dokument iz kog se vidi da su iste plaćene kao i posebno pisani sadržaj, a svedoci smo da istog nema. To jest nije ga bilo za vreme radova, nije ga bilo ni tokom primopredaje radova, ni do kraja 2017-e godine. I, šta ćemo sada gospodine Gvozdenoviću, gospodine Zorane Trifunoviću i gospodine Milane Trifunoviću? Ko će da odgovara što je novac građana Valjeva utrošen za nepostojeće stvari?

Možemo ići dublje i dalje u druge radove ali smatramo da je to posao za policiju, tužilaštvo i sud! Reći ću samo još i ovo – na poziciji izgradnje mosta nisu sve nule, kako je tvrdio načelnik za infrastrukturu, nego, kao što možete videti, postoje dva različita iznosa u dva različita izveštaja.

Dakle, mi, kao ozbiljna organizacija i ozbiljni ljudi, iznosimo samo činjenice, a ovim danas svakako smo opovrgli razne neistine koje je, pre svega, u javnost izneo načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu grada Valjeva.

Građane grada Valjeva pozivamo da se zapitaju da li su svoj glas dali sadašnjoj vlasti da bi zapošljavali svoje supruge, sinove, kćeri, ljubavnice itd. ili da bi radili na poboljšanju uslova za život u Valjevu!“

PITANJA NOVINARA I ODGOVORI:

Na pitanje novinara „Zašto Lokalni Front ne podnose krivičnu prijavu na osnovu dokaza koje poseduje?“ odgovor je dao Željko Trifunović: „Prvo, Lokalni Front se zalaže za funkcionisanje pravnog poretka i institucija u skladu sa Ustavom i važećim zakonima i ovo iznosimo u javnost da bi tužilaštvo na osnovu toga pokrenulo radnje iz svoje nadležnosti. Drugo, ukoliko nadležne institucije ne budu radile svoj posao Lokalni Front će svakako podneti krivične prijave za Petnicu, Prijezdić i druge teme koje smo obrađivali na našim konferencijama za medije ili ćemo tek obraditi. Dodaću samo da pravni tim Lokalnog Fronta već uveliko radi na tome.“

Željko Trifunović je dodatno pojasnio pozicije na izgradnji velikog drvenog mosta i pristupa sa posebnim osvrtom na to da je prema prvoj privremenoj situaciji fakturisano i plaćeno dve pozicije, a tiču se skidanja humusa i postavljanje kamenog agregata, naglašavajući pritom da nisu tačne tvrdnje načelnika Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu da su sve pozicije nula. Zanimljivo je da na osnovu okončane situacije ne postoji stavka skidanje humusa, ali postoji stavka kamenog agregata. Pa se pitamo šta je i kako ovde urađeno? Da li je humus uopšte i skinut? Ako jeste, zašto ga nema u okončanoj situaciji. Ako nije, zašto je to plaćeno na osnovu izveštaja o privremenoj situaciji i kako je uopšte ugrađen kameni agregat, ako nije skinut humus. Ovo me podseća na novogodišnju jelku u Beogradu koja je prvo plaćena 83 000 eura, potom je predstavljeno da je to donacija, a posle svega ista firma dobija posao od 200 000 eura.

Informativna služba

Lokalni front Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu