27. okt 2019.

INDUSTRIJSKA ZONA ILI ZONA SUMRAKA?

Izveštaj sa održane konferencije za medije Lokalnog fronta Va.

ŽELJKO TRIFUNOVIĆ:

A PARE?

Privredna (ne industrijska) zona pojavila se u budžetu Valjeva na listi kapitalnih investicija za period 2018-2020. godine u decembru 2017. U toj listi navedena je procenjena investiciona vrednost od 308 500 000 dinara. Deo od 208 i po miliona planiran je iz budžeta grada, dok se iz „ostalih“ izvora očekivalo 100 miliona dinara. Dinamika trošenja sredstava zahtevala je da se u 2018. godini obezbedi 201 i po milion, u 2019-oj 47 miliona i u 2020-oj 60 miliona dinara.

Od svega ovoga je u 2018-oj ostvareno svega 1 877 000 dinara za studiju opravdanosti industrijske zone. Kako se u toj godini nisu pojavile pare  fiktivno predstavljene kao prihodi od rasprodaje gradskih nekretnina (510 miliona), plan kapitalnih investicija na brzinu je revidiran u martu ove godine. Izmene i dopune objavljene su u „Službenom glasniku“  1.marta 2019.godine.

U novom materijalu procenjena investiciona vrednost projekta zone je, ne znamo zašto, skočila na 830 miliona, 581 hiljadu, i na to još dinar i 35 para. Učešće budžeta grada je sa 208 i po miliona smanjeno na nešto preko 196 miliona. Logično, iz čuvenih „ostalih izvora“ sada se očekuje mnogo više – 634 miliona i 250 hiljada dinara. Za 2019. godinu planirano je da se utroši preko 748 miliona dinara, za 2020-u svega još 82 miliona.

LJUBOMIR RADOVIĆ:

KAKO STOJIMO SA OSTALIM IZVORIMA?

Na zvaničnoj stranici Agencije za privredne registre objavljuju se  podaci o podsticajima regionalnog razvoja. Tu se nalaze egzaktni iznosi podsticaja koje su, počev od 2016. godine, za 20 raznih namena primale lokalne samouprave u Srbiji.

Kako je Valjevo do sada prolazilo u trci za ova sredstva? Za poređenje smo odabrali ukupno 13 gradova i opština, južno od Save i Dunava, približne veličine ili manje od Valjeva. Rezultate imate u prilogu, a oni nas navode na nekoliko zaključaka.

Pre svega, zapaža se trend pada ukupnih sredstava podsticaja koja je Valjevo dobijalo: sa 758 miliona u 2016, Valjevo je palo na 494 i po miliona u 2017, i na blizu 473 miliona u 2018. Među  trinaest odabranih gradova i opština Valjevo je sa osmog palo na deveto mesto, a u 2018. na 10 mesto među odabranim lokalnim samoupravama. Tek u prvoj polovini ove godine vidi se izvestan napredak, pa je Valjevo na sedmom mestu sa dobijenih 269 i po miliona a dinara podsticaja po raznim osnovama.

I apsolutni iznosi dobijenih sredstava govore mnogo: u 2016. najbolje je prošao Požarevac, sa 4,5 puta većim sredstvima od osmog Valjeva. Naredne godine, 2017, Vranje je dobilo skoro šest puta više para od devetog Valjeva, 2018, ponovo je prvi Požarevac sa  4,5 puta više sredstava. U ovoj godini najbolje je do sada prošlo Kraljevo, sa 4,3 puta većim sredstvima od Valjeva.

Naravno, ne možemo izbeći lokalnu samoupravu sa kojom se naši gradski oci tako rado porede: od ove države Šabac je 2016. godine dobio 8 odsto više podsticaja od Valjeva, 2017. godine su ta sredstva bila 2,4 puta veća, 2018. godine -2,2 puta veća, a 2019. su veća za 23 odsto.

Gledajući pojedine namene Valjevo je od 2016. do sada bilo ukupno na osmom mestu po sredstvima za podsticanje zapošljavanja, na sedmom mestu po sredstvima za podsticanje izvoza, na osmom mestu po sredstvima za podsticanje proizvodnje. Grad se može pohvaliti jedino iznosima dobijenim za podsticanje poljoprivrede, gde je ukupno na drugom mestu. Jedino što ovaj uspeh  kvari jeste činjenica da je najviše sredstava za ove namene dobio baš „bolesni“ grad Šabac.

Vratimo se sada „ostalim“ sredstvima koja Valjevo u 2019. godini očekuje za zatvaranje finansijske konstrukcije industrijske zone. Kako vidimo u planu kapitalnih investicija u ovoj godini za ovo je potrebno ukupno 748 miliona 161 hiljada 601 dinar i onih neobičnih 35 para. Što bi bilo ukupno 21,2% prihoda budžeta planiranog prvim rebalansom.

Saznajemo da nam se sprema  i drugi rebalans. Najava, odnosno uputstvo za pripremu odluke o rebalansu ne zvuči optimistično: „ prihodi i primanja budžeta Grada Valjeva se ne realizuju  planiranom dinamikom“. Ovo za Lokalni front Va nije nikakva novost, još u javnoj raspravi, u decembru upozorili smo da nas očekuje još jedan budžetski balon naduvan neskromnim željama i praznim obećanjima.

Teško je očekivati da će iz„ostalih izvora“ u budžet Valjeva doteći 750 miliona dinara do kraja ove godine. Mnogo je lakše  izjaviti  da industrijska zona „spremno dočekuje Koridor 11“. U stvarnosti, para u budžetu neće biti ni za obećane centralne gradske ulice koje se samo raskopavaju i zamazuju asfaltom što će zbog nepripremljene podloge brzo propadati u zemlju. Od stida, kažu neki.

VERA MARKOVIĆ:

NIJE ZONA JEDINA…

Para, dakle,  neće biti ni za rešavanje problema zagađenog vazduha. Kraj je avgusta, izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2018.godini potvrđuje da je stanje pogoršano, umesto da bude poboljšano. Da li nam i to govori da ova država nema ni volje ni sredstava da bar započne rešavanje problema koji postaje sve akutniji uvozom prljavih tehnologija stranih „investitora“?

Za manje od dva meseca počinje nova sezona grejanja. A od 2016. do 30. juna ove godine je od funkcionera  kojima se udvorički zahvaljujemo za brigu o Valjevu, u budžet grada stiglo svega 3 miliona 312 hiljada dinara podsticajnih sredstava za zaštitu životne sredine! Jedva milion dinara godišnje!

Daje li to nekakvu nadu da će grad iz ostalih izvora na poziciji 14, ekonomska infrastruktura, za završetak industrijske zone do kraja ove godine dobiti željenih i očekivanih 634 miliona i 250 hiljada dinara? Samo ta „sitnica“ nedostaje da bismo pošteno mogli da kažemo građanima Valjeva da smo „posle nekoliko godina priveli kraju izgradnju industrijske zone“.

Ili je možda preciznije  reći da su 643 miliona i 250 hiljada  negde u Zoni sumraka?

Gradonačelnik o Zoni:

JANUAR 2018.

Intervju Slobodan Gvozdenović

Pa najviše očekujem od industrijske zone koju smo kupili u ovoj godini, plaćena je sredstvima iz budžeta. Ovih dana je stiglo i pismo iz Razvojne agencije Srbije gde oni od nas traže da se izjasnimo da li imamo 20 hektara industrijske zone za kineskog investitora što je svakako dobra vest. Ali ono što je bitno jeste da tu industrijsku zonu u 2018. Godini komunalno opremimo stavimo u funkciju i povežemo sa putem M4.

15.08.2018.

(VIDEO) Intervju gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića

Kupili smo 20 hektara za 194 miliona, mi smo izdvojili sopstvena sredstva ostala na računu, nismo te pare potrošili, bacili u vetar…Činimo sve da dovedemo jednog velikog, velikog investitora, mogu sada slobodno da kažem, nemačkog investitora koji će zaposliti 500 ljudi u toj industrijskoj zoni koju smo kupili od sopstvenih sredstava. Još jedanput hvala Aleksandru Vučiću i Darku Glišiću što vode računa o Valjevu…

20.09.2018.

Industrijska zona u Valjevu se sprema za velikog nemačkog investitora

Tender za projektovanje glavne saobraćajnice u novoj valjevskoj industrijskoj zoni je raspisan i trebalo bi da bude završen do Nove godine, kaže dr Slobodan Gvozdenović. Sama izrada te saobraćajnice bi trebalo, u zavisnosti od vremenskih uslova, da počne polovinom marta 2019. godine i u roku od 45 do 6o dana bi trebalo da bude urađena.

Prema rečima gradonačelnika, jasno je da Grad Valjevo mora imati vrlo visok kriterijum kada je izvođač radova u pitanju i rokovi za sve što se tiče nove industrijske zone u Valjevu su definisani i moraju se poštovati, kako bi jedan krupan nemački investitor u jesen sledeće godine počeo sa izgradnjom svog postrojenja u novoj industrijskoj zoni.

02.05.2019.

https: //www.youtube.com/watch?v =0 WQM _gBJWyE

Ono što se najpre očekuje to je izgradnja saobraćajnice duge, dužine oko 2,5 kilometra kroz ovu industrijsku zonu.

Ono što je najbitnije da je projektovanje završeno, očekujemo da se brzo uradi i tehnička kontrola projekta, a nakon toga, znači u roku od dve-tri nedelje ćemo raspisati tender za izvođenje radova. To je ono što je krucijalno i najbitnije u ovoj industrijskoj zoni, jer očekujemo velikog nemačkog investitora, to smo i u Predsedništvu razgovarali sa odgovornim ljudima za ta pitanja. Očekujemo dolazak velikog nemačkog investitora do kraja godine u Valjevo…

17.08.2019.

Valjevo: Industrijska zona spremno dočekuje Koridor 11

Posle nekoliko godina i Valjevo je privelo kraju izgradnju industrijske zone. Za tu namenu iz gradskog budžeta bez zaduživanja kupljeno je više od 40 hektara zemljišta. Sada očekujemo pomoć od Republike Srbije u izgradnji saobraćajnice kojom bi se povezala ova dva dela industrijske zone, zatim nove trafo-stanice i stanice za prečišćavanje voda. Na vest da su završeni radovi na izgradnji Koridora 11 i da počinju radovi na izgradnji brze saobraćajnice već se javio jedan poznati nemački koncern koji je zatražio više od pola površine industrijske zone za izgradnju fabrike…

 

Informativna služba

Lokalni  front Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu