28. dec 2018.

Mirko Gođevac frizer iz Valjeva DRUGI U SVETU

Onaj ko je dobar sa makazama naprosto može svojim umećem čak i diktirati svetsku modu. Poznata imena frizera kao što su Kenet Batel, Vidal Sasun, Džin Šakov  i mnogi drugi izvršili su veliki uticaj na modnu scenu te smo tako mogli kroz istoriju videti razne frizure: natapirane, kratke geometrijske, bob, šišane na suvo…

Frizerska reprezentacija Srbije proteklih godina je redovan učesnik na svetskim i evropskim prvenstvima. Zapaženi rezultati ne izostaju što ih čini veoma ozbiljnim kandidatima za bar jednu od medalja svakog od tih takmičenja.

Ove godine na svetskoj listi najboljih našao se Mirko Gođevac frizer iz Valjeva. Mirku ovo nije prvi put da zaseni svetsku scenu, tokom proteklih godina to mu je polazilo za rukom u više navrata. Kao vrsni frizer „TATA MATA SVOG ZANATA“,  otkriva nam kako to sve izgleda sa druge strane nas posmatrača.

Šta predstavlja OMC Hairworld?

OMC Hairworld je naziv za svetsku frizersku federaciju koja je prošle godine u Seulu na Svetskom prvenstvu proslavila 70 godina svog postojanja. Savez frizera Srbije je dugogodišnji član ove organizacije. Najveća imena srpskog frizeraja su potekla upravo na domaćim i međunarodnim šampionatima ali nažalost nisu imali mnogo uspeha van granica naše države (mislim i na granice stare SFRJ).

Ti si dao veliki doprinos Srbiji osvojenim nagradama i time pomerio granice srpskog frizeraja?

Granice srpskog frizeraja sam pomerio 2015.  u Parizu na Evropskom prvenstvu kada sam u obe discipline u kojima sam se takmičio osvojio po zlatnu medalju. U trećoj disciplini sam diskvalifikovan (bilo bi malo mnogo 3 zlata za nas male koji smo jedva vidljivi na mapi). Ovo je istorijski rezultat bio tada za srpsku reprezentaciju jer nikome nije pošlo za rukom pre mene da se okiti najsjajnijim odličjima. I konačno, ispostavilo se da je naša mlada ekipa na odličnom putu. Shvatili smo da razmišljamo u dobrom smeru a to je da pored kvaliteta rada moramo prikazati i nešto što nije viđeno a opet da zadovoljava i modne trendove.

Kod odabira frizure koja će biti prezentovana na takmičenju šta se sve mora zadovoljiti?

 Kod odabira frizure u bilo kojoj disciplini veliku pažnju dajemo estetici, adaptaciji tog rada na glavu modela (proporcije elemenata u odnosu na glavu), forma frizure koja mora biti savršena, težina izrade elemenata, čistina rada, mekoća, pokret, harmonija boja (nekada su dozvoljene tri a nekada samo dve boje….pink, zelena i plava su zabranjene).

Koliko vremena provodite na zadacima pravljenja frizura tokom takmičenja?

Vodimo se, da frizuru treba završiti u okviru datog vremena:

  • pundja 15min,
  • Dnevna frizura 18min,
  • Svadbena 25min

Dobra postavka modela ispred ogledala gde treba u istom da se vidi savršena slika i najbolji detalji rada, a model je taj koji će izneti naš rad na najbolji mogući način. OMC povremeno koriguje pravila i često umanji vreme izrade frizure i korišćenje raznovrsnih boja kako bi naša kreativnost došla do većeg izražaja uz što manje olakšica.

Da li frizure sa takmičarskog programa nalaze svoje mesto u svakodnevnoj frizuri?

Iskustva sa treninga i takmičenja svakako imaju svoje mesto u svakodnevnom salonskom radu i to je znanje koje se ne može steći ni u jednoj školi niti akademiji. Zapravo, to vas čini majstorom i razlikuje od gomile istih ili sličnih.

Takmičarske frizure celokupnim izgledom predstavljaju jedno remek delo gde je prikazano mnogo majstorije za vrlo kratko vreme. Identičnu ćemo retko uraditi u salonu, ali elemente koji je čine radimo svaki dan, počev od određenog začešljavanja, pravljenja volumena, čistine izrade nekog od teških elemenata koji su jako dopadljivi klijentima. Istinski zaljubljenici ovog posla su uvek inspirisani posle ovakvih rezultata, kao i kolege koje žele profesionalni razvitak.

Svojim radom i uspesima čini se da podstičeš frizere Valjeva i ostalih gradova Srbije da naprave pomak u radu na sebi tj. da svoj talenat pokažu i na međunarodnoj sceni?

Da, svakako to je nemonovno, mada na žalost, to je jako mala brojka koja je rezultat straha od neuspeha, nedostatka ambicije, lenjosti mladih i nespremnosti da prihvate neka odricanja koja uspeh traži.

Jednom prilikom si rekao da pre bilo kog početka, potrebna je čvrsta odluka, ovime si negde dao recept za uspešnost. Da li je to sve ili ima još nešto što bi trebali znati?

Recept za uspeh je prvenstveno start, a to je čvrsta odluka. Fokus na svoj cilj, rad, treninzi, vera u sebe i naravno velika cena koju nisu svi spremni da plate a to je odricanje. I pre početka, moramo znati šta hoćemo konkretno.

Ja sam želeo da budem najbolji. Ostvarilo mi se. Posle ovog uspeha usledilo je još… Proslogodišnji sam vicešampion Evrope a ove godine smo 17. i 18. septembra učestvovali na svetskom prvenstvu frizera u Parizu. Tu sam osvojio srebrnu medalju i tako postao drugi u svetu a istovremeno upisao se kao najuspešniji takmičar sa ovih prostora ostvarivši najbolji rezultat ikada na Prvenstvu sveta. Moja misija kao takmičara je gotova jer sam postigao sve što sam želeo i samim tim sam rešio da se povučem dajući prostora mladim i ambicioznim kolegama da se pokažu i nastave dobro utabanom stazom do uspeha.

Ono sto je bitno da naglasim da sam frizer iz unutrašnjosti i bilo je jako teško izboriti se sa velikim velegradskim zverkama našeg zanata. Ne volim mnogo da pričam o svojim uspesima jer radovi mnogo više ispričaju, ali hvala Bogu imam se čime pohvaliti. Najsrećniji sam što moji klijenti i dalje nose najkvalitetnije frizure i boje, što se sa punim poverenjem prepuste i ne pokaju. Njima sam zahvalan za razumevanje zbog mojih treninga i odsustvo iz salona.Svoje uspehe nisam nikada niti ću koristiti zarad povećanja obima posla jer ne mogu niti želim da friziram pola grada – neizvodljivo je.

Uspeh posvećujem svojim „ženama“ jer su one od mene stvorile opravdano najboljeg.

Snežana Šestović Shelle

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu