17. okt 2019.

Saopštenje za javnost – Rad ili prazna obećanja?

„Već mesecima Lokalni front Va građanima Valjeva ukazuje kako i na šta lokalna vlast troši njihov novac. Na nekoliko  primera pokazali smo i dokazali da utrošena sredstva nisu opravdala ulaganja. Razotkrili smo mnoge njihove „uštede“ koje su u stvari bile neracionalno bacanje para.

SNS, međutim, i dalje otima državu građanima  i pretvara je u svoj partijski plen.  Čuli smo ciničnu izjavu ministra Stefanovića da zavejani treba da se jave najbližem opštinskom odboru SNS-a. Pred nama, gradonačelnik Grada Valjeva, konferenciju za medije drži u prostorijama gradskog odbora svoje stranke, istovremeno sa tog mesta iznoseći navodne planove gradskog rukovodstva na čijem je čelu!

Logičan je zaključak da gradska vlast radi u korist SNS-a i sredstva i resurse grada traći na novogodišnje i ostale stranačke promocije. Bajke o auto-putu, za koji gradonačelnik nije  nadležan, služe da sakriju istinu o mnogobrojnim ulicama u gradu i seoskim putevima za koje se tobože ne zna ni upravljač! Zašto ovi „sitni“ problemi ne interesuju gradonačelnika, ne znamo. Zašto ga ne interesuju mnogi drugi infrastrukturni problemi u kojima se davi ovaj grad, ni to ne znamo! Zašto neko ko se nalazi na najodgovornijoj funkciji u gradu bilo kakvo opravdanje traži u koalicionom sporazumu sa SPS-om? SNS je vlast u Valjevu prigrabila ističući u prvi plan negativne efekte decenijske vladavine SPS-a, a danas je najveći zaštitnik svega toga.

Lokalni front Va, međutim, neće stati. Konkretno, došli smo do novih dokaza vezanih za uređenje prostora ispred Petničke pećine, dokaza koji otkrivaju mnoga prazna obećanja predstavnika vlasti.“ – Ljubomir Radović

„Tražili smo fotokopiju obaveštenja i/ili drugog dokumenta o potrebi obavljanja dodatnih poslova po javnoj nabavci 12/2017-1. Za te poslove, sećate se, načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu tvrdio je da bi koštali više od 10% javne nabavke. Tražili smo i fotokopiju predračuna koliko bi koštali ti dodatni radovi. A onda dobijamo odgovor da ova dokumenta uopšte ne postoje!

Tražili smo, zatim, saglasnost JP Srbijavode za izvođenje radova u koritu reke Banja. Grad odgovara nešto sasvim drugo: kažu da su radili samo čišćenje korita reke Banje. Dakle niko nije ni tražio saglasnost za radove na mostu!

Zvuči neverovatno, zar ne? Nismo ni mi mogli da poverujemo pa smo zatražili uvid u predmet. Pokazalo se da je upravo načelnik za građevinsko zemljište i infrastrukturu, dakle lice koje je najupućenije u ovu problematiku, potpisao dokument na osnovu koga smo  dobili ovakav odgovor. Jedini logični zaključak je da grad uopšte nije ni imao nameru da gradi ovaj most, a da je cela ujdurma oko rušenja i NN lica poslužila kao zgodan izgovor za besmisleno trošenje gradskih para.

Ali ima toga još, nažalost! Isti načelnik je tvrdio da radovi u unutrašnjosti pećine nisu izvedeni, zato što nije dobijena saglasnost od Zavoda za zaštitu prirode, tj da postoji  izričita zabrana izvođenja radova pod svodom Petničke pećine.

Kao što možete videti u priloženom materijalu, činjenice govore nešto sasvim drugo! Zavod ne samo da je izdao rešenje, već je gradu dostavio izveštaj stručnog nadzora na osnovu kojih su DOZVOLJENI radovi unutar pećine.

Laži predstavnika vlasti se gomilaju. Ovo je skandalozno stanje, apsolutni gubitak kompasa i potpuno odsustvo odgovornosti!“ – Željko Trifunović

„U iole uređenom društvu i u bar malo strukturiranom sistemu, sve ovo moralo bi dovesti bar do ostavki svih predstavnika vlasti koji su učestvovali u priči o Petničkom mostu. Počev od najodgovornijeg, Zorana Trifunovića načelnika za građevinsko zemljište i infrastrukturu, pa sve do predsednika radne grupe za Petnicu, Dragana Jeremića, i gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića.

Dozvolite mi da ukratko podsetim na ceo zaplet.

Dakle, gradske vlasti su pokrenule javnu nabavku, dolazi do divlje gradnje koju vlasti ekspresno reaguje. Posle nekoliko medijskih nastupa na licu mesta gradske vlasti problem rešavaju tako što uklanjaju improvizovani prelaz, tom prilikom su i oštećeni stubovi starog mosta.

Posle toga načelnik Trifunović, na sednici Skupštine, izjavljuje  kako je upravo to razlog zašto most nije izgrađen, a zatim dodatno pojašnjava da bi dodatni radovi usled tog propusta izneli više od 10% vrednosti predmetne javne nabavke. Kako nisu bili završeni ni radovi oko i unutar pećine, smišlja se izgovor u vidu fantomske zabrane Zavoda za zaštitu prirode.

Simptomatično je, zar ne, što vlast SNS-a odlikuju neke fantomske prilike.

Na kraju priče saznajemo da vrednost dodatnih radova nikada nije ni bila utvrđena, a da je Zavod za zaštitu prirode izveo stručnu analizu i dao dozvolu za izvođenje radova! Posle svega, imamo pravo na osnovanu sumnju  da je ovo lep primer ustaljenog obrasca za valjevske javne nabavke; neko u gradskoj upravi unapred zna da se određeni deo javne nabavke (ovde-most)  neće realizovati, tu informaciju doturi, možda i proda ponuđaču. Dobro informisani ponuđač odredi nerealno nisku ukupnu cenu, na pozicijama koje će na kraju biti zaista izvedene navede značajno više cene, da bi na kraju ipak bio najpovoljniji na tenderu!

Na kraju, pozivamo gradonačelnika, da dok šeta gradom, pogleda na šta nam liče ulice, posebno one koje su jesenas asfaltirane: Dušanova i Doktora Pantića. Neka ne zamajava ljude sa nekim auto-putem sa kojim nikakve veze nema,  već preduzme sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti i počne, recimo, od sređivanja Ćatinog puta. Pa neka nastavi sa sporednim ulicama koje su meštani, davno, svojim sredstvima asfaltirali, a koje je grad raskopao i ostavio u takvom stanju… a onda volšebno dozvolio da se tuda kreću kamioni sa nepropisnom količinom tereta. Pa onda možda da se konačno asfaltira Pantića put. Zatim nek pogleda na šta liči nedavno asfaltiran Zarića put, put koji su „stručnjaci“ suzili u krivinama. I neka tako nastavi kroz celo Valjevo, sve do Mariborske, gde rupa na sred puta stoji već godinama. Onda nek se Poparski put vrati u pristojno stanje – asfaltira posle zamene cevi. Posla ima mnogo, valjalo bi da ga se lati, uostalom zato se na tom mestu i nalazi sa sve silnim savetnicima koje ima. I neka gradske poslove obavlja na radnom mestu za koje prima platu, a ne  u prostorijama svoje aktuelne stranke!

Lokalni Front Va će se i dalje baviti svakodnevnim problemima građana. Oni za nas nisu sitni i beznačajni i nećemo ih zanemarivati.

Borba za opstanak ovog grada sada je borba protiv vlasti koja novac građana usmerava u projekte od kojih koristi imaju samo stranački prijatelji, rodbina i interesno povezana lica.

Jer, mi smo ljudi koji, sem ovog grada, nemaju drugo mesto za život!“ – Đorđe Petković

Informativna služba

Lokalni front Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu