28. okt 2019.

JAVNE NABAVKE POD VISOKIM NAPONOM

„Uštede“ ili neracionalno arčenje gradskog budžeta?

„U listu „Napred“ od 15. februara ove godine pod naslovom „Ima li kašnjenja?“, Mihailo Milutinović, presednik gradske komisije za praćenje javnih nabavki pohvalio se da su sve javne nabavke, koje su od naručioca stigle u prošloj godini, sprovedene. Tvrdi da su poseban uspeh postigli u poslednjem kvartalu prošle godine, dodajući da nijedna javna nabavka koja je bila planirana i kompletna nije ostala nerealizovana. Pohvalio se i uštedom od 89 miliona dinara. 89 miliona evra se istopilo na  89 miliona dinara, a možda je pravo pitanje da li uopšte ima uštede?

 Lokalni front Va je pokazao i dokazao na nekoliko primera da ovi navodi jednostavno nisu tačni, ali želeli smo da proverimo i taj poslednji kvartal kojim se posebno hvale. Kao primer smo uzeli javnu nabavku br. 54/2017 nabavka električne energije – ponovljen postupak. Poziv za podnošenje ponuda oglašen 19.10.2017 godine i kraj ovog postupka obaveštenje o zaključenom ugovoru od 15.12.2017. godine, da ne navodim sve ostalo između, dakle sve u tom „uspešnom“ poslednjem kvartalu.

Javnosti smo prezentovali izveštaje koje gradonačelnik i gradsko veće dostavljaju Upravi za javne nabavke Republike Srbije počev od 2017. godine . Videli ste tada na šta ti izveštaji liče tj. videli ste da na osnovu tih izveštaja grad može biti kažnjen i u milionskom iznosu, a na osnovi člana 169 stav 1 tačka 10 Zakona o javnim nabavkama. I pored svega toga osnovano sumnjamo da grad nastavlja da krši zakon o javnim nabavkama i nanosi štetu budžetu.

Danas ću vam pokazati dopis EPS-a upućen gradu Valjevu od 23. januara tekuće godine u kome isti obaveštava grad da će obustaviti isporuku električne energije na jednom mernom mestu, naravno u skladu sa članom 192. Zakona o energetici.

Pokazaću vam i odgovor Grada koji je potpisao V.D. Načelnika Gradske uprave grada Valjeva. Iz ovog dopisa saznajemo da bi isključenjem predmetnog mernog mesta bez električne energije ostao prostor namenjen obrazovanju dece. Ali saznajemo i mnoge druge sporne stvari i postavljamo pitanja gradonačelniku kao odgovornom licu u gradu Valjevu:

  1. Zbog čega nije sproveden odgovarajući postupak za sporno merno mesto i na taj način pričinjena šteta budžetu grada Valjeva, jer se električna energija plaća po znatno skupljoj ceni za vreme rezervnog snabdevanja, iako je sam postupak za javnu nabavku električne energije planiran i sproveden?
  2. Po kom članu Zakona o javnim nabavkama načelnik uprave Vladimir Jerinić, nakon upozorenja da će električna energija biti isključena jer je isteklo pravo na rezervno snabdevanje, daje nalog da se ugovor zaključi sa EPS-om?

Dakle javna nabavka za električnu energiju iz prošle godine verovatno nije dobro planirana i sprovedena u tom „uspešnom“ poslednjem kvartalu, jer da jeste merna mesta ne bi bila na rezervnom snabdevanju i ne bi došlo do nepotrebnog trošenja novca iz budžeta (struja se značajno više plaća kada je potrošač na rezervnom snabdevanju).“

„Ukoliko je grad zaključio ugovor sa EPS-om, kako je predložio načelnik GU, svojim činjenjem odgovorno lice kao i službenici gradske uprave Valjeva prekršili su Zakon o javnim nabavkama i tako zaključili ništavan ugovor za nabavku električne energije (član 168. ZJN), a samim tim i napravili prekršaj za koji je zaprećena kazna od 200.000 do 1.500.000 dinara, koji se moraju platiti iz budžeta grada Valjeva (član 169. ZJN). Pored ovoga plaćali su znatno skuplje električnu energiju za vreme rezervnog snabdevanja i na taj način nedomaćinski raspolagali sredstima svih građana Valjeva, tj. pričinjena je materijalna šteta.

Ako ugovor nisu zaključili, objekat namenjen obrazovanju dece je ostao bez električne energije, opet zbog neodgovornosti lica koja su izabrana da rade u interesu građana, a ne u svom ličnom interesu i interesu svoje partije.

Što se tiče ušteda ne znamo da li gradski oci pod uštedom smatraju i to da su zaključili ugovor za organizaciju i izvođenje koncerta za Srpsku Novu Godinu u vrednosti od 1,5 miliona dinara, a da je to zadovoljstvo koštalo građane Valjeva oko 2,5 miliona dinara i to za 36 minuta Šabanove pesme.

Pitamo se da li su možda Valjevci sponzori „poklon koncerata“ Šabana Šaulića po Beogradu u okviru predizborne kampanje za lokalne izbore?

 Dolazimo do pitanja ko će da plati štetu nastalu neodgovornošću odgovornih? Da li će to učiniti gradonačelnik, načelnik uprave, predsednik komisije za praćenje javnih nabavki ili neko drugo odgovorno lice? Bojimo se da će sve ovo platiti građani Valjeva i to oni kojima se dugovi ne opraštaju!“

Informativna služba

Lokalni front Valjevo

 

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu