18. okt 2019.

JAVNE NABAVKE, TAJNI PRAVILNICI – Sve je po zakonu, obično tvrde.

Današnja epizoda serije o javnim nabavkama, povremeno tragične, a povremeno sa elementima humora, baviće se novim egzibicijama službenika grada Valjeva na poslovima koji se nazivaju javnim, a obavljaju se po pravilnicima i po pravilima koji su strogo čuvana tajna.
Kao što je Lokalni front i najavio, postavili smo preko poverenika za informacije od javnog značaja, pitanja o nekim veoma krupnim javnim nabavkama, podstaknuti hvalisanjem funkcionera da su upravo na tim javnim nabavkama ostvarene ogromne uštede.

U pitanjima, pozvali smo se na Pravilnik objavljen na zvaničnoj internet stranici Grada Valjeva. Drugog akta ove vrste ni dan-danas nema na internet stranici grada što je veoma lako proveriti.
U dopisima koje smo dobili, nije bilo odgovora na najosetljivija pitanja o tim javnim nabavkama.

Obrazloženje:

Pravilnik na koji smo se pozvali, onaj isti Pravilnik od 12. marta 2014. godine koji se nalazi na internet stranici Grada više nevaži!
Umesto njega, ljubazno su nas uputili da su dve bivše gradske uprave usvojile neki drugi Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavke koji važi od 30.decembra 2015. godine!
To što se zvanična stranica grada za javne nabavke u 2016. i 2017. godini i dalje poziva na Pravilnik iz 2014. godine, nije bitno našim ekspertima za javne nabavke. Njima ne smeta ni to što tri godine rade po aktu koji nigde nije objavljen.
Sve je po zakonu, obično tvrde.

Nadamo se da će Zakon o javnim nabavkama ovoga puta građane Valjeva poštedeti novog troška. Zato što član 22 stav 5 ovog Zakona izričito zahteva da interni akti budu objavljeni, a član 169 za one koji to ne učine propisuje kaznu od 100 hiljada do milion dinara.
Ova kazna, ipak, mogla bi da bude relativno jeftina. Lokalni front se boji da će građane Valjeva mnogo skuplje stajati stvarni razlozi zbog kojih je neko odlučio da se prihvate ponude sa neoubičajeno niskom cenom. Najvažnija pitanja koja smo postavili tražila su objašnjenja za takve postupke komisija za javne nabavke u dva slučaja.
Odgovore nismo dobili.
Obrazloženje da odgovora nema zato što smo se pozvali na nevažeći Pravilnik je tužno i smešno. I veoma prozirno.

Ako pažljivo pogledate naše zahteve, videćete da se ne oslanjaju samo na interni Pravilnik, već i na odredbe Zakona o javnim nabavkama. Pred vama je član 92 Zakona koji, nimalo slučajno, veoma precizno definiše obaveze komisije za javne nabavke u slučajevima neuobičajeno niske ponude.
I nije to sve: postoji i Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije objavila na internet stranici Uprave za javne nabavke.
Poglavlje 3.7. ovog Uputstva zapravo je ček lista za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki. Pažljivim čitanjem zapazićete na nekoliko mesta upozorenja koja naglašavaju slučajeve kada isti ponuđač uvek daje najnižu ponudu, kada je cena značajno snižena, itd.
Ne bavi se, dakle, Lokalni front valjevskim javnim nabavkama zato što mu, kako je već rečeno, smetaju tobože ostvarene uštede.

Lokalni front nema ništa protiv izvođača radova čije su ponude prihvaćene i koji će korektno izvršiti sve što je u ugovorima navedeno.
Ono što mi želimo da isteramo na čistinu jeste nivo i kvalitet postupaka javnih nabavki u Gradu Valjevu. O tome mora svedočiti dokumentacija o sprovedenim postupcima do koje pokušavamo da dođemo preko poverenika za informacije od javnog značaja. Ako službenici grada i građana već po pravilu izbegavaju da objave detalje o toku postupka javnih nabavki, onda imamo pravo da sumnjamo da je, za početak, prekršeno bar načelo transparentnosti iz člana 11 Zakona o javnim nabavkama, pojačano odredbama člana 16 koji nalaže da naručilac evidentira sve radnje i akte tokom planiranja, sprovođenja postupka i izvršenja javne nabavke.
Uostalom, kako oceniti rad službenika grada koji već treću godinu postupak javnih nabavki vode prema Pravilniku koji nigde nije objavljen?

Informativna služba

Lokalni  front Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu