29. jan 2020.

ARIJUS VAN TINHOVEN – VALJEVSKI HOLANĐANIN

„Srbi su žilaviji, zahvalni za operisanje i brzo se oporavljaju“, primetio je ratni hirurg Arijus Van Tinhoven- valjevski Holanđanin u istoimenom dokumentarno-igranom filmu čiji je autor Slobodan Raković.

U Velikom ratu Valjevo je centar i vojnih i zdravstvenih bitki. U gradu-bolnici od kraja 1914. do sredine 1915. godine sve ulice su „avenije smrti“, ali to je i grad koji je najlepši primer humanosti srpskog naroda, međunarodne solidarnosti i humanizma. Sve sanitetske vojne misije imale su svoje bolnice ili ekipe u Valjevu. U tom mestu bila je borba za život svakog čoveka, bez obzira na uniformu, naciju i veru.

Haški lekar Arijus Van Tinhoven postao je poznat kao ratni hirurg u Srbiji tokom Balkanskih ratova i kao šef Hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Valjevu. Dobitnik Ordena Svetog Save četvrtog reda i Crvenog krsta Srbije posle odlikovanja za sebe je rekao da je „postao polu-Srbin“. Tokom jednog dana imao je između deset i 15 operacija i neprestano se pitao – kako smanjiti broj amputacija, kako spasiti živote srpskih ranjenika? I upravo Tinhovenov život i rad poslužio je kao tema za dobru filmsku priču.

Ratni hirurg iz Haga došao je u Srbiju 1912. godine ubrzo po izbijanju srpsko-turskog rata, kao predvodnik dobrovoljne medicinske misije. Tad je doneo hirušku opremu i rentgen aparat i po odlasku ostavio ga Valjevskoj bolnici.

– U ekranizovanoj pedesetominutnoj priči o Arijusu tragamo za motivima dolaska lekara stranih misija u ratom zahvaćenoj Srbiji, kao i njihovim dilemama, vrlinama i sukobima. Istovremeno podsećamo na sve ratne strahote i zločine austro-ugarske vojske u Mačvi i Podrinju. Arijus je prvi stručno dokumentovao i objavio korišćenje „dum-dum“ municije. Dve godine tragao sam za dokumentima i  fotodokumentacijom, a sve fotografije iz tog perioda upravo je  snimio Tinhoven. Ovaj film je logičan nastavak filma koji sam pre tri godine snimio o Valjevskoj bolnici – objašnjava Raković.

On ukazuje na činjenicu da je krajem Balkanskih ratova Arijus postao počasni građanin Valjeva. – Kolike su njegove zasluge bile za grad i njegove stanovnike dovoljno govori podatak da je to priznanje dobio pre vojvode Živojina Mišića – priča autor filma i podseća da je prošle godine jedna ulica u blizine zgrade ratne Valjevske okružne bolnice ponela njegovo ime.

Autentični objekti u kojima je boravio holandski lekar savršeno su ilustrovali duh tog vremena.

– Iskustvo iz „Valjevske bolnice“ bilo mi je dragoceno da dočaram atmosferu, a pre svega da uđemo u najsuptilnije detalje Arijusovog lika. Tragali smo da li je on kao i većina osoblja u medicinskim misijama u Srbiju došla iz humanizma, avanturizma, materijalnih razloga ili da stekne stručno iskustvo. Odlična glumačka ekipa doprinela je da sve zamisli autora uspešno realizujemo – ističe reditelj Dušan Popović.

Direktor fotografije Strahinja Pavlović zadovoljan je što je imao priliku da snima film u autentičnim objektima u kojima nije bila potrebna dodatna scenografija i što je kombinacija dokumentarnog i igranog snimana vrhunskom filmskom kamerom.

O Arijusovom liku u filmu govore ljudi koji godinama izučavaju srpski ratni sanitet: prof dr Aleksandar Nedok, prof dr Mile Ignjatović, Velibor Vidić i prof dr Jelica Novaković Lopušina, koja je prevodeći Arijusove dnevnike veoma dobro upoznala njegov rad.

Glavnu ulogu tumači Janko Cekić, a sestru Dehrote Tamara Tijanić.

Napisala prijateljica sajta: Nataša Šutuljić

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu