22. jula 2019.

Čudesna isceljujuća moć kućnih ljubimaca

Kada pokušamo naći definiciju zdravlja, mogli bismo je svesti na samo jednu jedinu reč – sklad. Zdravlje je sklad, bolest nesklad. Dakle, sve sto treba uraditi kako bismo ozdravili, u većini slučajeva je, dovesti organizam u stanje sklada. Pri tome, ne smemo izgubiti iz vida da isceljenje tela nije jedino kojem težimo. Ukoliko zaista želimo biti zdravi, moramo se pozabaviti i ostalim segmentima svoga bića.

A pri tome nam, na svim nivoima, mogu mnogo pomoći kućni ljubimci, poput pasa i mačaka.

Brojnim istraživanjima širom sveta, ustanovljena je čudesna isceljujuća moć kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika. Izmedju ostalog, ustanovljeno je kako vlasnici pasa i mačaka znatno manje odlaze kod lekara, te gutaju znatno manje lekova od osoba koje pate od iste bolesti, ali nemaju kućne ljubimce.

Na prvom mestu, pomenućemo stres, tihi ubica koji nam lagano uništava imunitet i čini nas podložnim brojnim obolenjima. Osobe koje imaju kućne ljubimce manje su podložne stresu i njegovom negativnom uticaju. Objašnjenje je vrlo logično, blizina kućnog ljubimca znatno poboljšava naše raspoloženje, te smo vedriji i opušteniji, a stres je daleko od nas.

Dobrobit zajedničkog života sa psima i mačkama je višestruka. Pogledajmo samo kako su članovi porodica koje imaju kućnog ljubimca više povezani, i daleko lakše i brže rešavaju konflikte. Pored toga, mačke i psi ispunjavaju našu potrebu za fizičkim dodirom i bliskošću, što ponajviše nedostaje starijim ili usamljenim ljudima.

Tajna bržeg oporavka uz pomoć pasa i mačaka, zapravo se krije u njihovoj sposobnosti da u nama izazovu samo pozitivne emocije, ali ni to nije sve.

Sama prisutnost životinje povoljno deluje na naš organizam. Potvrđeno je da osobe koje pored sebe imaju kućnog ljubimca u proseku imaju niži krvni pritisak, i niže vrednosti holesterola, pa su u skladu s tim manje izloženi riziku od srčanog ili moždanog udara. Ljudi koji su izabrali psa za kućnog ljubimca, primorani su da se više kreću i borave na svežem vazduhu, što svakako povoljno deluje na njihovo ukupno zdravstveno stanje.

Što se mačaka tiče, frekvencija koju proizvode predenjem nekako utiče na lučenje protivupalnih hemikalija u našem organizmu, što suzbija ili ublažava upalne procese. Te iste, mačije frekvencije deluju opuštajuće na bolove, pa se nemojte čuditi ako vas prestane boleti glava posle tretmana maženja sa vašim mačijim ljubimcem.

Mačija terapija takođe može pomoći i kod:

  • stresa
  • nesanice
  • reumatskih bolova
  • visokog krvnog pritiska

Prednosti zajedničkog života sa kućnim ljubimcima su brojne, ali jedno je sigurno, bili zdravi ili bolesni, prisutnost mačke ili psa u vašem domu umnogome će povećati kvalitet Vašeg života.

Stoga, ako još uvek nemate kućnog ljubimca, šta čekate?

Napisala prijateljica sajta: Cat lady

 

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu