29. jan 2020.

Dokumentarac o Valjevki Kosari Savkić pred publikom na Srpskom Filmskom Festivalu u Čikagu

Dokumentarni film o Valjevki Kosari Savkić (devojačko Antić), koji je snimljen tokom ove godine, premijerno će biti prikazan na šestom Srpskom Filmskom Festivalu u Čikagu.

Film organizatorke i direktorke festivala Slavice Petrović i reditelja Borislava Klačara sniman je na području Valjeva kako bi što autentičnije preneli priču o 97– godišnjoj  legendi Čikaga Kosari Savkić.

Čikaška publika će imati priliku da proživi sa akterkom filma skoro jedan vek i zajedno sa njom prođe kroz dobre i loše trenutke koje je ona sa sobom ponela. Dokumentarac o Kosari nam slikovito dočarava kroz kakve je nedaće i opasnosti prošla a pri tom da nije izgubila veru u sam život i na taj način opstala do danas sa osmehom na licu.

Kosara Savkić (devojačko Antić) rođena početkom prošlog veka 15. maja 1921.godine i dan danas je veoma aktivna, pozitivna, duhovita i pokretljiva što dodatno čini da je doživljavamo kao jedan životni fenomen.

Iskoristili smo priliku tokom snimanja filma da kroz slovo i reč približimo našim čitaocima delić onoga što će premijerno gledati publika u Čikagu na Srpskom Filmskom Festivalu.

Organizatorka i direktorka festivala i glavna urednica lista Ogledalo Slavica Petrović za Valjevske novosti otkriva odakle ideja da se snimi dokumentarni film o našoj Valjevki Kosari Savkić, legendi Čikaga.

  • Moj drug Borislav Klačar koji je inače snimio nekoliko dokumentaraca, dosta serija i igranih filmova i ja, s obzirom da organizujem Srpski Filmski Festival  u Čikagu, došli smo na ideju da beležimo dokumentarne video snimke. Ja nemam iskustva u tome međutim on ima pa mi je pomenuo da li bi bilo interesantno da snimimo jedan film o našoj Kosari Savkić, pri čemu sam se ja oduševila. Rekla sam: „Kako da ne,  o njoj bi i Šolohov pisao u nastavcima po 1600 strana jedno tri, četiri puta!“ S obzirom da poznajem teta Kosaru, 37 godina koliko sam ja u Americi, mi smo odmah počeli sa pripremama za snimanje.  Smatram da je ona žena koja to stvarno zaslužuje i ko se nesme zaboraviti ni na ovim našim prostorima a ni na onim tamo u Americi, kada je u pitanju naša dijaspora.

Vi i vaša snimateljska ekipa ste prvi put u Valjevu?

Da prvi put smo u Valjevu i ja sam lično oduševljena. Imam mnogo prijatelja Valjevaca u Čikagu. Valjevci su nekako ne znam ima vas brate mnogo poznatih, mnogo pametnih u svim branšama, u svim sferama.  Sutra ćemo snimiti Tešnjar preko dana i ujedno da ga doživimo.Vrlo sam oduševljena i vama ljudima iz Valjeva. Mnogo ste bre gostoprimljivi, fini, dobri, prirodni ste pa nekako čovek kad vas upozna misli kao da vas zna već sto godina.

Interesantno je da je Kosara do decembra 2017. god intezivno radila kada zbog problema sa srcem odlazi na operaciju a potom je to uslovljava da prestane sa radnim aktivnostima u čikaškom restoranu Burbon. Naravno to je nije sprečilo da nastavi da uživa u čarima života.

Gospođo Kosara, sad tokom snimanja dok evocirate uspomene, kako se uopšte osećate povodom snimanja filma o Vama?

  • Zadovoljna sam i srećna. Sve je lepo, vraćam se u mladost i zadovoljna sam društvom sadašnjim jer imam sve mlade ljude oko sebe i prijatelje tako da se i ja osećam podmlađeno. To je jedna velika radost da me svi tako lepo prihvataju.

Mi se nalazimo trenutno u Vašoj kući koju su vam komunisti oduzeli kao i kompletnu imovinu koju ste posedovali u montiranom procesu 1945. godine.

  • Da ovo je naša kuća koju su nam komunisti oduzeli a moja ćerka Nada je posle 64 godina uspela da je vrati u naše ruke. Ona je tu kuću bukvalno ponovo kupila. Imali smo i svoju fotografsku radnju moja mama je bila fotograf čuvena Milka Slikarka. Međutim, 1945. došla je OZNA u našu kuću i uhapsili su tada mamu i tatu a potom su nas sve uhapsili, celu familiju, mene, sestru i brata. Ostala mi je samo mala ćerka Nada, imala je četiri godine tada, koju sam kroz prozor, prilikom hapšenja, dala tetka Dari Šestović, mojoj komšinici, i samo stigla da kažem: „Evo vam Nade, čuvajte mi je! Ne znam kad ću se vratiti!“ Oduzeli su nam kompletnu imovinu i sva prava. Bukvalno smo ostali na ulici.

Tokom svog života dosta ste se trudili da pomognete Srbima u Srbiji kao i Sbima u emigraciji. Mnogo ljudi je uz Vašu pomoć uspelo da napreduje u životu, sakupljali ste razne donacije za pomoć Srbima u Srbiji a čak ste bili i inicijator kao i donator podizanja spomenika Nikoli Kalabiću  u Valjevu.

  • Mi moramo da se borimo za pravdu i slobodu. Da budemo složni. Jedni druge treba da pomažemo.

Ukratko kako vidite svoj život sada dok evociraš uspomene?

  • Moj život je bio padovi i usponi ali tata mi je uvek govorio kada sam mu pisala kako se osećam kada imam problema. On mi samo napiše: „Dete tebe samo čudo može da spase!“ I uvek se čudo dešavalo. Uvek posle lošeg bude dobro kao što posle kiše dođe Sunce. Radosna sam jer imam divnu porodicu koja me okružuje, moju ćerku Nadu i sina Zorana a zahvaljujući njima imam dosta unuka koji su mi podarili praunuke. Srećna sam što sam poživela da ispratim njihovo odrastanje.

I za kraj koji je recept za dugovečnost?

  • Ja stalno radim, dosta čitam i uvek sam u veselom društvu. Valjda je to recept za dugovečnost!?

 Snežana Šestović Shelle

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu