29. jan 2020.

Filmski program – 12. Turneja Slobodne Zone

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. Projekcije pet najboljih filmova sa 13. festivalskog programa, biće prikazani valjevskoj publici 07. i 14. maja  u Bioskopu 85, koji se nalazi u Centru za kulturu Valjevo.

DAN OSLOBOĐENJA(dok.)

07. maja u 17h

Dan oslobođenja (dok.), r. Morten Travik, Ugis Olte, Letonija, Norveška, Slovenija, 2016
Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su oživela…uz zvuke muzike.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=liberation-day

ČAVELA (dok.)

07. maja u 19h

Čavela (dok.) r. Katrin Gund, Dareša Kjui / SAD, Meksiko, 2017
Uz pomoć svoje lirske strukture, film Čavela pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život muzičke ikone Čavele Vargas. Fokusirajući se na intervju snimljen 20 godina pre njene smrti koji nikada ranije nije viđen i njene pesme, kao i na mitove koji su drugi pričali o njoj, a i ona sama o sebi, film predstavlja privlačan prikaz žene koja se usudila da živi za oblačenje, muziku, snove i da govori ono što misli.
Teško da je u jedan život moglo stati više strasti, bola i radosti. Čak i ako nikada niste čuli za Čavelu Vargas, u njenim pesmama ćete se prepoznati.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=chavela-ok

ĆAMBRA

07.maja u 21h

Ćambra (igr.), r. Jonas Karpinjano, Italija, Brazil, Nemačka, Francuska SAD,  2017
U Ćambri, maloj romskoj zajednici u Kambriji, Pio Amato očajnički želi da odraste što brže. Sa samo 14 godina, on pije, puši i jedan je od retkih ko može da ide rame uz rame sa lokalnim Italijanima, afričkim imigrantima, kao i njegovim Rumunima. Pio svuda prati svog starijeg brata Kozima, tako savladavajući neophodne veštine za preživljavanje na ulicama njihovog rodnog grada. Kada Kozimo nestane i stvari krenu da idu po zlu, Pio želi da pokaže da je spreman da zameni svog starijeg brata u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=a-ciambra

CRVENI PAS: PRAVI PLAVI (igr.)

14.maja  u 19h

Crveni pas: pravi plavi (igr.), r. Kriv Stenders, Australija, 2016
Kada jedanaestogodišnjeg Mika pošalju na farmu njegovog dede u udaljenoj oblasti Pilbara u Zapadnoj Australiji, on je spreman na dosadan život pun teškoća koji ga tamo očekuje. Umesto toga, on pronalazi mit, avanturu i prijateljstvo sa jedinstvenim, olinjalim psom koji će mu zauvek promeniti život.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=red-dog-true-blue

500 GODINA

14.maja u 21h
500 godina (dok.) r. Pamela Jejts, Guatemala, 2017
500 godina prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Ota Pereza Moline. Film 500 godina rađen je iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i bavi se univerzalnim temama pravde, rasizma, moći i korupcije i teškoćama s kojima se borba za pravdu u njihovoj zemlji suočava.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=500-godina

Informativna služba

Centar za kulturu Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu