29. jan 2020.

Ko i zašto sprečava izgradnju pruge Valjevo – Loznica?

Premijera dokumentarnog filma “Sto godina iščekivanja” autorke Ivane Pavlović,

petak 16. decembar od 20 časova u Velikoj sali Centra za kulturu,

subota 17. decembar od 20 časova Narodna biblioteka Osečina.

Dokumentarni film “Sto godina iščekivanja”, govori o problemima izgradnje pruge Valjevo – Loznica, planu Srbije o povezivanju sa Bosnom koji je uglavnom bio ometan ratovima i agresijom, koji su za posledicu imali odlaganje ovog posla .

Ivana Pavlović  koja je napisala scenario a zatim i režirala ovaj film dala je studiozni prikaz ovog problema, ali i o istoriji Srbije i našeg naroda. Sama priča je o izgradnji i sudbini ove pruge kroz razne istorijske dogadjaje, istorijaske kontekste,  zatim sudbina pruge Valjevo – Loznica u okviru ruskog kredita, njen značaj ali i budućnost.

Godinu i po dana provedenih u arhivima i raznim institucijama, intervjuisanih 28 osoba, od meštana koji žive na predvidjenoj trasi pruge do ljudi koji su imali najznačajnije državne funkcije u pokušajima da se ovaj posao realizuje, pri čemu je evidentno koliko je ova pruga značajna za Valjevo , Osečinu i Loznicu, rezultiralo je pitanje zašto i unutar Srbije ima onih koji su sprečavali realizaciju ovog projekta.

1881.godine  Kralj Milan je počeo da gradi prugu Beograd – Niš i završio je 1884.godine.  Desetak godina kasnije počela je i gradnja pruge od Valjeva do Loznice  sa francuskim koncsecionarom medjutim Prvi svetski rat je prekinuo dalje radove na pruzi .

Koncesija  = ustupiti, dozvoliti,prepustiti

Predstavlja dozvolu javne vlasti koja se daje pravnim ili fizičkim licima, domaćim ili inostranim, za obavljanje određene delatnosti po unapred propisanim uslovima.

Odnosi se na iskorišćavanje prirodnih bogastava, odnosno dobara u opštoj upotrebi, ili delatnosti javnih službi, zasniva se na izgradnji ili rekonstrukciji i finansiranju kompletnog objekta, uređaja ili postrojenja, njegovom korišćenju i predaji u svojinu republike u ugovorenom roku.

Radovi su ponovo obnovljeni pred Drugi svetski rat, kada je uradjen deo tunela ispod Brdjana na izlasku iz Valjeva. Potom da ne bi postojale više obaveze prema francuskim koncensionarima promenjena je trasa pruge prema Loznici. 1979.godine su sprovodjeni najintezivniji radovi na pruzi. Uradjeni su tuneli “Jovanja” i “Popara” i najveći i najteži  tunel “Tripković” u Kamenici 1998.godine probijen i završen.

 2010.godine kada su kreditna sredstva dobijena iz Rusije za nastavak izgradnje pruge Valjevo – Loznica ona bivaju preusmerena za prugu Novi Sad – Stara Pazova iako je kineskom investicijom predvidjeno povezivanje Beograda i Budimpešte.

Ko i zašto sprečava izgradnju pruge Valjevo – Loznica, jesu pitanja dokumentarnog filma “Sto godina iščekivanja” autorke Ivane Pavlović.

Premijera dokumetarnog filma “Sto godina iščekivanja”, je besplatna i humanitarnog karaktera. Svaki posetilac će imati priliku da u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima u posebno obeležene kutije ubaci određenu svotu novca, kao donaciju Centra za vantelesnu oplodnju.

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu