20. maja 2019.

Obratite pažnju na donji deo tube paste za zube

Ako se trudite da se hranite zdravo, koristite prirodnu kozmetiku koja ne sadrži veštačke mirise i boje, razmislite i o tome kakvu pastu za zube koristite. Saznaj koje se toksične hemikalije nalaze u većini zubnih pasti i postoje li zdravije alternative.

 

Mnogi od nas ne obraćaju pažnju na poledjinu ambalaže paste za zube koju kupujemo. Reklamni sadržaji stavljaju akcenat na prednju stranu zubne paste dok ono što se ne prikazuje jesu dodatne informacije o kojima nikad nismo razmišljali.

Obratite pažnju na donji deo tube, gde ćete uočiti obojeni kvadrat.

Kvadrat u donjem delu paste za zube govori koje sastojke sadrži pasta. Da li su u pitanju prirodni sastojci ili hemikalije, saznaćete ukoliko obratite pažnju na boju kvadrata u dnu ambalaže.

Zeleni – Potpuno prirodno

Plavi – Prirodne materije + lekovi

Crveni – Prirodne materije + hemikalije

Crni – U potpunosti hemikalije

U slučaju da vam ni ovo nije verodostojna informacija o sastojcima u pasti za zube, možete pročitati i deklaraciju na kojoj bi trebalo da su navedeni svi sastojci.

Kako se ne bi mučili i tragali za lupom da biste pročitali sadržaj, mi smo to učinili za vas.

Natrijev lauril sulfat (SLS)
Jedan od najopasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pene. SLS nije potreban da bi vaši zubi bili čisti i definitivno je otrov. Osim što iritira kožu i sluzokoću, brzo se upija i taloži u organizmu, posebno u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promene na DNK. Ovu hemikaliju koriste u laboratorijima kako bi namerno iritirali kožu prilikom testiranja krema koje leče kožu.

Natrijum fluorid
Ovo je najkontroverzniji sastojak. Ovaj sastojak je poznato sredstvo za prevenciju za karijesa te ga dajemo deci kao prvu stvar ujutro i zadnju stvar na večer. Istraživanja su pokazala kako natrijum fluorid uopšte ne otklanja niti sprečava nastajanje karijesa, pa naučnici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom, alergijskim reakcijama i mnogo nepotrebnih smrti godišnje uzrokovanih rakom koji je nastao upravo zbog natrijum fluorida.

Oprez!

Fluoridi predstavljaju jedne od najotrovnijih i najagresivnijih hemijskih elemenata, što je odavno poznato.  Koriste se kao otrov za pacove, za proizvodnju visokooktanskog benzina, topljenje metala, aluminijuma, čelika i berilija, za obogaćivanje urana, tj. izradu atomske bombe, pripremanje nervnog plina sarina, kompjuterske spojeve i matične ploče, pesticide, ski-vosak, freon, teflonsku plastiku, tepihe, vodootpornu odjeću, gravirano staklo, cigle, keramiku i brojne – lijekove, poput Prozaca i Ciproa. Fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi otprilike između arsena i olova. Kada kontejneri s fluoridom stignu pred vrata proizvođača zubnih pasti, na njima se može uočiti znak mrtvačke lobanje. Ta se slika sasvim razlikuje od slike sretnih nasmešenih lica na reklamama za zubnu pastu.

Fluor je snažan neuro-toksin. Fluor ugrožava sve na što nailazi, bolesno i zdravo, a njegova prisutnost obeležena je ogromnom toksičnošću i još većom koristi industrijskih konglomerata.

Gotovo sve paste za zube koje možete pronaći u svakodnevnim trgovinama, trgovačkim lancima i supermarketima koriste fluor, a stomatolozi ga i dalje koriste u praksi i propagiraju ne znajući ili ne želeći znati istinu. Paste koje su, navodno, bez fluora, proizvode isti proizvođači koji nas masovno truju svojim drugim proizvodima, pa im ne bi trebalo verovati.

Triklosan (pesticid)
To je zapravo klorofenol, kancerogeni spoj koji ometa rad endokrinog sistema i koji se s vremenom akumulira u našem telu. Zbog svog antibakterijskog delovanja takođe je važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odeći, nameštaju i bojama. Između ostalog, ometa aktivnost polnih hormona i navodno može izazvati kancerogene promene u stanicama.

Arome i boje dodaju se da bi proizvod izgledao i mirisao primamljivije i imao bolji ukus. Oni ne pomažu u čišćenju vaših zuba. Nekim se proizvodima dodaju dodatne hemikalije kako bi se olakšalo brže oslobađanje arome u ustima – ni one nemaju nikakve veze sa čišstijim zubima. Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, beli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora. Takođe plave boje E132 i E133 (katran) imaju utvrđena kancerogena i mutacijska svojstva.

Propilen glikol (tečnost za kočnice)
Ovde je reč o bezbojnoj tečnosti koja je odličan sastojak antifriza (rashladne tečnosti motora), tečnosti za kočnice, tečnosti za odmrzavanje te deterdženta za rublje, a redovno se nalazi u većini pasti za zube kao i vodicama za ispiranje usta. Isti se povezuje s kontaktnim dermatitisom, oštećenjima bubrega i abnormalnostima kod jetre. Istraživanja su pokazala kako propilen glikol sprečava rast stanica, uzrokuje smetnje u želucu i crevima, mučnine, glavobolje, povraćanje, zaustavljanje rada središnjeg nervnog sistema, oštećenja staničnih membrana uzrokujući osipe, suvu kožu i površinska oštećenja kože.

Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasti sadrži iste čestice.

Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer(sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač).

Savet

Upotreba zubne paste uopšte nije nužna. Jasnije rečeno, zubna pasta vam ne treba. Ono što čisti zube je četkica, a ne pasta. Ovu činjenicu ćete čuti i od mnogih stomatologa. Čini se kao da je pasta nečija komercijalna izmišljotina. Ne trošite novce na ono što vas truje. Dovoljna je četkica i voda. Samo dobro iščetkajte zube i, po potrebi, upotrebite zubni konac. Nije potrebno četkati zube posle svakog jela. Međutim, ono što je jako korisno je nakon svakog jela isprati usta vodom.

Osim toga, jabuka je uvek aktualna kao prevencija karijesu i za zaštitu zubnog mesa. Tu je i biljka stevia koja je priznata kao prirodno sredstvo protiv karijesa. Dokazano je da žvakanje listova stevie znatno smanjuje karijes.

Ako vam ništa od spomenutog ne odgovara i navikli ste koristiti pastu za zube, onda vam predlažemo da barem kupujete pastu u prodavnicama prirodne hrane. Možda to više košta, međutim sumnjam da kupovanje otrova u obliku konvencionalnih pasti spada u racionalnu uštedu.

Odluka je na vama. Ako vas to zaista interesuje, možete dodatno istražiti ovu temu i otkriti kako da odaberete najbolju zubnu pastu za vas.

Snežana Šestović Shelle

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu