22. jula 2019.

Potrebna nam je Vaša pomoć – Ponovo brojimo sove!

Potrebna nam je Vaša pomoć kako bismo istraživačku akciju brojanja sova utina sproveli i u okolini Valjeva.
Naime, imamo nedostatak saradnika i članova u regionu Valjeva i tu nam je Vaša pomoć dragocena. Bili bismo jako zahvalni ako biste javili lokacije na kojima sove borave.
Brošura: http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

Zimovališta sova utina poznata su naučnoj i široj javnosti u Srbiji već nekoliko decenija. Budući da je na velikom delu životnog prostora ove vrste u Evropi došlo do drastičnih promena stanišnih i prehrambenih uslova, populacije utina se smanjuju i lokalno izumiru.
U Srbiji se brojnost populacije utine procenjuje na 19.000 do 28.000 gnezdećih parova, sa trendom blagog porasta. Na području Vojvodine gnezdi se 9.700 do 14.200 parova.
Karakteristično post-gnezdeće okupljanje u zimska jata ovu vrstu čini lako dostupnom za proučavanje, ali u isto vreme i krajnje ranjivom. Ptice poreklom iz Srbije verovatno su zavičajne i ne pomeraju se značajno, dok se jedinke iz severnih populacija delimično ili potpuno sele i neke od njih verovatno dolaze da zimuju na teritoriji Republike Srbije. Mnoga zimska jata nalaze se u selima i gradovima gde su uglavnom nezaštićena i često prepuštena na milost i nemilost meštanima.
Prethodna velika istraživanja, urađena pre gotovo 10 godina na prostoru cele države, otkrila su oko 450 lokacija zimovanja utina. Tokom zime 2008-2009. samo na području Vojvodine izbrojano je više od 26.000 jedinki. Pojedina okupljališta sova, posebno u srednjem u severnom Banatu, bila su najveća ikada zabeležena na svetu.
Želimo ponovo da sprovedemo sistematsko brojanje jedinki utina u zimskim jatima širom Srbije. Javite nam se ako želite da pomognete u terenskim istraživanjima ili ako poznajete lokacije gde se ove sove okupljaju.
Formular za popis sova možete preuzeti OVDE

Informativna služba

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu