20. maja 2019.

Sve se može kad postoji volja – veličanstveni miting aero modelara

Nakon skoro 30 godina pauze na sportskom aerodromu Divci, u organizaciji članova i nove uprave Aerokluba Valjevo na čelu sa predsednicom Oliverom Knežević, u nedelju 20. maja održan je RC AirShow – veliki miting modelara Srbije.

Svoje modele je izložilo i njihove mogućnosti u vazduhu prikazalo 35 gostiju modelara koji su došli iz Trstenika, Kruševaca, Bečeja, Vršca, Beograda, Kraljeva, Paraćina, Ivanjice, Subotice, Novog Sada, Čačka i Zemuna, kao i 7 modelara iz valjevskog aerokluba.

Skupu koji je trajao od 11h do zalaska sunca prisustvovalo je između 400 i 500 naših sugrađana. Skup je otvorio predsednik Vazduhoplovnog Saveza Srbije Labud Bulatović koji je u svom obraćanju naglasio da Vazduhoplovni Savez Srbije daje punu podršku novoj predsednici i upravi Aerokluba Valjevo. Skupu su prisustvovali i Miroslav Mika Isaković, doajen srpskog i vazduhoplovstva bivše Jugoslavije i predsednik jedriličarske komisije Vazduhoplovnog Saveza Srbije, velika prijateljica kluba Profesor Radmila Tonković autorka knjige „Nebeske Heroine Sveta“, Bogoljub Boća Višnjić, pilot iz našeg kraja koji sada ima 92 godine, čovek koji je bio kapetan na prvom letu JAT-a za Australiju, Predsednica Udruženja žena letača Srbije Olgica Lazić kao i sekretar udruženja Suzana Dimić.

Posetioci skupa su mogli da čuju i lepu priču o dva Marka, jednom koji je ponikao na našem aerodormu, koji je sa tatom jedriličarem rastao tu, postao modelar, padobranac, jedriličar, pilot i avio inženjer – Marku Ivankoviću koji sada živi i radi u Americi i koji je želeo da jednom talentovanom detetu pokloni model aviona i malom Marku Milojkoviću, dečaku od 9 godina, najmlađem modelaru učesniku skupa, koji je došao sa roditeljima čak iz Vršca da pokaže valjevskoj publici šta je naučio. Kada je primao poklon rekao je da ako treba nekog da nauči da leti, on to može.

Sam skup najbolje je opisala velika prijateljica kluba Prof.Radmila Tonković u tekstu koji je objavila na društevenoj mreži Facebook koji u celosti prenosimo u nastavku teksta.

RC AirShow u Valjevu

Kada vas domaćini kao gosta dočekaju po tradicionalnim srpskim običajima – sa hlebom i solju, onda znate da vas grli Šumadija i da će dan biti uspešan i divan. Članovi Aerokluba „Valjevo“ su tako danas dočekali svoje goste i dugogodišnje saradnike na RC AirShow, čija je organizacija bila na visokom nivou, a manifestaciju je otvorio predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatovic. Sa svojim osebujnim i interesantnim modelima letelica učestvovali su najbolji modelari iz 11 srpskih gradova i posetiocima prikazali impozantan letački program.

I balon na topli vazduh se šepurio na aerodromu „Divci“ sa svojim pilotom Srđanom Srdićem, a piloti matičnog Aerokluba Milica Rakonjac i Milivoje Petrović su bezgranično radovali mnogobrojnu decu bacajući iz aviona bombone!

Među gostima su bili vazduhoplovni veterani Mika Isaković i Boća Višnjić, kao i članice Udruženja žena-letača Srbije, čiji je član i predsednica AK „Valjevo“ pilot Olivera Knežević. Zaslužnim vazduhoplovcima, saradnicima i sponzorima su uručene zahvalnice, a za mene je najlepša nagrada, što su me članovi i uprava AK u više navrata javno nazvali svojim VELIKIM PRIJATELJEM i dugogodišnjim saradnikom.

Dan je bio blistav, vedar i sunčan, a nebo jasno, plavo i slobodno iznad slobodarskog Valjeva, kapije raskošne i tople Šumadije. Sreća je lebdela na svim licima, a letenje kao naša zajednička ljubav je ukrasilo ovaj divni događaj.

SREĆNO I DUGOVEČNO VALJEVCI !!!  – Prof.Radmila Tonković

Informativna služba

Aeroklub Valjevo

Related posts

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu